https://3voor12.vpro.nl/lokaal/noord-holland/artikelen/overzicht/2023-artikelen/Voor-je-overzicht–De-beste-Noord-Hollandse-releases-van-november.html

De Amsterdamse band Labasheeda waar Saskia van der Giessen de spil in is bestaat sinds 2004. De band heeft al een lijstje aan albums achter haar naam staan. Hetzelfde geldt voor het EP materiaal waar Labasheeda zelfs de gebaande paden soms verlaat om te laten horen wat ze allemaal kunnen.

Op het nieuwe album Blueprints verlaat Labasheeda een aantal malen die gebaande paden. Het is juist het eigenzinnige wat Labasheeda aantrekkelijk maakt, maar ook veelzijdig. Het is de manier van muziek maken waar Labasheeda het geluid laten horen van het onorthodoxe gebruik van een viool, de vaak afwijkende maatsoorten en vooral de stem van Saskia van der Giessen zelf die op die manier de band kenmerkend maakt. Het is een eigen stijl en zelfs in de teksten zitten filosofische overpeinzingen. Het is iets wat Joshua Baumgarten van The Irrational Library in Haarlem is opgevallen, want Labasheeda heeft daar hun materiaal laten horen en zien.

Scala van verschillende stijlen

Afwisseling met ingetogen songs

Op Blueprints zijn voorbeelden te vinden van zowel postpunkachtige songs zoals Minus Minus die sterk doet denken aan de illustere Engelse bands van dat genre. De donkere kant is daar enorm goed in te horen. Het bewijs dat Labasheeda dynamische en stevige muziekarrangementen kunnen spelen. Ze wisselen dat af met gevoelige en ingetogen songs. Een voorbeeld is direct het nummer na Minus Minus. Op Volatile is de viool weer te horen. Tigre Royal doet zelfs denken aan Siouxsie And The Banshees. De dreigende en opzwepende bass en de stem van Saskia wanen je zelfs even in die tijdsperiode. Op het album voegt Labasheeda nog meer aan het geluidpalet toe door middel van marimba, cello en contrabas. Deze geluiden zijn onder meer te horen in het laatste nummer What Remains Is Love. Overigens is het een mooie song over reflecties.

De titel van het laatste Labasheeda album is al veelzeggend. Een blauwdruk is het zeker, want het is een blauwdruk van muziek die stijlen herbergt waarin zowel een vleugje John Cougar Mellencamp als een flinke dosis van The Cure in zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.